Mengenal Kraf Tradisional


  Gasing merupakan sejenis permainan yang boleh berputar pada paksinya, sambil mengimbang pada satu titik. Gasing merupakan permainan tradisional orang-orang Melayu sejak dahulu lagi. Biasanya dimainkan selepas musim menuai. Permainan gasing dipertandingkan antara kampung. Pemenang dikira berdasarkan tempoh masa gasing mampu berputar.
     Gasing dibuat daripada kayu bebaru, kemuning, merbau, rambai, durian atau kundang. Kayu tersebut akan ditakik-takik dan dikikis sehingga menjadi bentuk gasing. Tali gasing dibuat daripada kulit pokok bebaru. Tapi sekarang tali gasing dibuat daripada tali nilon. Panjang tali gasing biasanya bergantung kepada panjang tangan seseorang. Minyak kelapa digunakan untuk melicinkan pergerakan tali gasing.
   Hari ini, murid-murid akan menghasilkan gasing mudah menggunakan box board dan pensel. Bahan-bahan yang diperlukan adalah gunting, gam, pensel, krayon, rupa bulatan pada kertas lukisan dan box board.

Bahan: gam, pensel, rupa bulatan pada kertas lukisan dan box board

Langkah 1: Melakar corak pada bulatan kertas lukisan yang telah disediakan
Langkah 2: Mewarnakan bulatan kertas lukisan yang dilakar
Langkah 3: Menampal hiasan corak pada box board
Langkah 4: Mencucuk pensel pada bahagian tengah badan gasing
Murid ini mencucuk pensel pada bahagian yang salah

Gasing mudah

Refleksi: Murid-murid suka gasing mudah ini. Mereka memutarkan gasing mudah yang telah dihasilkan. Pensel yang dicucuk pada bahagian tengah badan gasing akan menjadi longgar jika dimainkan dalammasa yang panjang. Oleh itu, pensel itu sepatutnya dicucuk dan dilekatkan pada bahagian tengah badan gasing dengan menggunakan gam UHU. Pensel tidak akan menjadi longgar kalau diputar dalam masa yang panjang.Tembikar adalah salah satu kraftangan tradisional di Malaysia. Tembikar ialah kraftangan yang menggunakan tanah liat yang dibakar dan digilapkan. Murid-murid boleh menggunakan plastisin sebagai bahan gantian untuk menghasilkan tembikar. 


Langkah 1: Membentuk plastisin secara memanjang dan membentuk bahagian tapak dengan lingkaran plastisin
Langkah 2: Membentuk badan tembikar dengan teknik lingkaran


Kelihatan badan tembikar dari atas

Langkah 3: Membentuk leher dan mulut tembikar dengan teknik lingkaran
Menghasilkan siput yang cantik dengan teknik lingkaran selepas menghasilkan tembikar

Refleksi:  Murid-murid dapat membentuk badan tembikar dengan teknik lingkaran. Tetapi sebahagian kecil murid dapat membentuk leher dan mulut tembikar dengan teknik lingkaran.Jika saya mempunyai peluang untuk mengajar pelajaran ini sekali lagi untuk kumpulan murid yang sama, saya akan minta murid-murid mengikut langkah demi langkah saya untuk membentuk leher dan mulut tembikar.


WAU

Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang, sawah padi dan sebagainya. Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Bukan itu sahaja, ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di pasir gudang, Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara.

Selain wau, nama lain adalah layang-layang. Perkataan "wau" dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.


Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di pantai barat dan selatan semenanjung Malaysia seperti Selangor, Melaka dan Johor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Sri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat Diraja, dan tidak pula disebut bermain wau. Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Apabila dinaikkan ke udara, daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi "wau', "wau', "wau' secara berirama.

Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart, layang-layang di Malaysia berasal dari negara China. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara china. layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Permainan wau dikaitkan dengan mitos 'semangat padi' yang berasal dari utara semenanjung Malaysia iaitu negeri Kedah.

Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Ketika mereka sedang menanam padi, mereka terjumpe seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa.Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi.Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu.Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat.Akibatnya,pada tahun itu juga padi yang ttelah dikerjakan tidak menjadi.Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan  bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami.

Terdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala waubusur atau dengung, sayap wau, torek atau bahagian pinggang dan ekor wau. Di malaysia terdapat tiga jenis Wau Tradisional iaitu Wau Bulan,Wau Kucing dan Wau JalaBudi.

Pecahan dari tiga kategori tersebut terdapat beberapa lagi jenis wau tradisioanal mengikut negeri seperti; Wau Merak, wau Puyuh, Wau Kikik, wau Cenderawasih, wau Seri Bulan, wau helang, Wau Kotak, Wau Kapal, Wau Dodo Helang, Wau Seri negeri dan Wau Kangkang. Adiguru wau di Malaysia ialah Shafie b. jusoh. 
Wau Kucing

Wau Kangkang


Wau Jala Budi


Wau Daun

Wau Seri Bulan


Wau Merak

Wau Kikik

Wau Dodo Helang

Wau Burung

Wau Bulan

5 comments:

Teo Scek Lee 说...

sangat menarik dan cantik .

Lim Lay Kheem 说...

Nice blog.Thanks for sharing.

Tan Soik Ching D20112054339 Group EL -A11 A121PJJ 说...

blog yang menarik dan maklumat sesuai dijadikan bahan P & P.

Lim Lee Yuen 说...

Kraf tradisional yang dihasilkan oleh murid sangat cantik dan menarik...^^^

匿名 说...

TERIMA KASIH. SOALAN GASING MUDAH KELUAR MASA EXAM PERTENGAHAN TAHUN ANAK SAYA. BLOG PUAN SANGAT MEMBANTU. TAHNIAH DI ATAS KEBERKESANAN BLOG INI

发表评论